Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
To jeden z moich ulubionych przetworów. Papryka w marynacie octowej jest pysznym dodatkiem do wędlin, kanapek czy sałatek.
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
Przygotowanie:
1Paprykę umyć, osuszyć i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki.
2Wszystkie składniki zalewy zagotować.
3Paprykę układać ciasno w wyparzonych słoikach, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.
4Zalać zalewą tak, aby płyn pokrywał paprykę.
5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
3 osób