Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

To jeden z moich ulubionych przetworów. Papryka w marynacie octowej jest pysznym dodatkiem do wędlin, kanapek czy sałatek.

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki

Przygotowanie:

1Paprykę umyć, osuszyć i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki.

2Wszystkie składniki zalewy zagotować.

3Paprykę układać ciasno w wyparzonych słoikach, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.

4Zalać zalewą tak, aby płyn pokrywał paprykę.

5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

3 osób