Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Uwielbiam fasolkę szparagową – pyszny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do dań – w sezonie zawsze przygotowuję ją w marynacie i pakuję w słoiki.
Składniki:
- 1 kg fasolki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
Przygotowanie:
1Fasolkę opłukać, odkroić końcówki i gotować przez 3 minuty w osolonej wodzie.
2Fasolkę włożyć do słoików, dodać po kilka ziaren ziela i liści laurowych.
3Składniki zalewy zagotować. Zalać fasolkę.
4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 30 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
3 osób