Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Uwielbiam fasolkę szparagową – pyszny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do dań – w sezonie zawsze przygotowuję ją w marynacie i pakuję w słoiki.

Składniki:

  • 1 kg fasolki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych

Przygotowanie:

1Fasolkę opłukać, odkroić końcówki i gotować przez 3 minuty w osolonej wodzie.

2Fasolkę włożyć do słoików, dodać po kilka ziaren ziela i liści laurowych.

3Składniki zalewy zagotować. Zalać fasolkę.

4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 30 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

3 osób