Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
140 min.
Całkowity czas:
200 min.

Pomidorowy musztardowy mus podaję na zimno jako dodatek do mięs zamiast ketchupu. Najlepsze są bardzo dojrzałe pomidory lima.

Składniki:

  • 2 kg mocno dojrzałych pomidorów
  • 3 cebule
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Pomidory sparzyć i zdjąć skórki, pokroić w ćwiartki i przełożyć do rondla.

2Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, dodać do pomidorów.

3Do warzyw dodać: wodę, cukier, sól, pieprz, paprykę i ocet. Składniki gotować na małym ogniu przez około 2 godziny.

4Powstałą masę przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się ziarenek z pomidora.

5Do masy dodać musztardę, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.

6Gorące pomidory wkładać do wysterylizowanych słoiczków i szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 10 minut.

Porcja dla:

2 osób