Czas przygotowania:
60 min.
60 min.
Czas gotowania:
140 min.
140 min.
Całkowity czas:
200 min.
200 min.
Pomidorowy musztardowy mus podaję na zimno jako dodatek do mięs zamiast ketchupu. Najlepsze są bardzo dojrzałe pomidory lima.
Składniki:
- 2 kg mocno dojrzałych pomidorów
- 3 cebule
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Pomidory sparzyć i zdjąć skórki, pokroić w ćwiartki i przełożyć do rondla.
2Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, dodać do pomidorów.
3Do warzyw dodać: wodę, cukier, sól, pieprz, paprykę i ocet. Składniki gotować na małym ogniu przez około 2 godziny.
4Powstałą masę przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się ziarenek z pomidora.
5Do masy dodać musztardę, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.
6Gorące pomidory wkładać do wysterylizowanych słoiczków i szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 10 minut.
Porcja dla:
2 osób