Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
265 min.
265 min.
Wykorzystaj naturalne składniki, aby zabarwić pisanki na Wielkanoc – to świetna zabawa, a dzieci będą zachwycone widząc jak jajka nabierają pięknych kolorów. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!
Składniki:
- białe lub brązowe jajka
- ocet
Przygotowanie:
1Barwniki do jajek włożyć do osobnych rondelków. Dodać jajka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
2Gotować przez 20 minut.
3Wyjąć jajka z wody i przełożyć do żaroodpornego dzbanka lub słoika. Zalać wywarem z rondelka, dodać ocet (łyżkę na 250 ml wody). Odstawić na 4 godziny lub na całą noc. Im dłużej będą się moczyć, tym intensywniejszy będzie kolor.
4Wyjąć jajka z barwnika i odstawić aby wyschły. Można posmarować odrobiną oleju, aby kolor był intensywniejszy a jajka bardziej lśniące.
Porcja dla:
10 osób