20 min.
240 min.
3140 min.
Pewnie niejeden się skrzywi na myśl o dżemie z pomidorów, ale zapewniam, że jest pyszny! Dodatek goździków sprawia, że smak jest niepowtarzalny!
Składniki:
- 2 kg zielonych pomidorów
- 1 cytryna
- 5 goździków
- 300 g cukru (można mniej lub więcej)
Przygotowanie:
1Pomidory opłukać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka.
2Cytrynę wyszorować i sparzyć, pokroić ze skórką w plasterki i dodać do pomidorów. Dodać goździki i zasypać cukrem. Na początku można dodać mniej cukru, a później w miarę smażenia ewentualnie dosypywać jeśli chcemy słodszy dżem.
3Pomidory smażyć na bardzo małym ogniu, na początku cały czas mieszając, żeby nie przypaliły się. Jak puszczą sok smażyć przez około 2 godziny, a następnie odstawić na 1 dzień.
4Na następny dzień ponownie zagotować i smażyć przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż dżem odparuje i zgęstnieje.
5Z dżemu wyjąć plasterki cytryny i goździki. Nakładać do wyparzonych słoików.
6Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
6 osób