Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
420 min.
Całkowity czas:
440 min.

Smaczny dodatek do naleśników, racuszków, pieczywa, kruchych ciasteczek – zwłaszcza dla dzieci, choć nie tylko. Moja rodzina ją uwielbia, zwłaszcza tę wersję z mniejszą ilością cukru. Polecam na zimowe wieczory – nawet ot tak, prosto ze słoika.

Składniki:

  • 2 kg śliwek
  • 1/2 kg cukru
  • 200 g kakao
  • 300 g zmielonych orzechow włoskich

Przygotowanie:

1Śliwki poszatkować w malakserze.

2Smażyć po 3 x w ciągu dnia po 1 godzinie na wolnym ogniu, mieszając.

3Na drugi dzień tak samo – doprowadzić do konsystencji dżemu, powidła.

4Dodać cukier (mniej lub więcej, w zależności od upodobań).

5Wsypać przesiane kakao i zmielone orzechy.

6Dobrze wymieszać i jeszcze razem smażyć ok pół godziny.

7Przekładać gorącą nutellę do wyparzonych słoików, zakręcić wyparzonymi zakrętkami i na noc w koc!

Porcja dla:

6 osób