Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
420 min.
420 min.
Całkowity czas:
440 min.
440 min.
Smaczny dodatek do naleśników, racuszków, pieczywa, kruchych ciasteczek – zwłaszcza dla dzieci, choć nie tylko. Moja rodzina ją uwielbia, zwłaszcza tę wersję z mniejszą ilością cukru. Polecam na zimowe wieczory – nawet ot tak, prosto ze słoika.
Składniki:
- 2 kg śliwek
- 1/2 kg cukru
- 200 g kakao
- 300 g zmielonych orzechow włoskich
Przygotowanie:
1Śliwki poszatkować w malakserze.
2Smażyć po 3 x w ciągu dnia po 1 godzinie na wolnym ogniu, mieszając.
3Na drugi dzień tak samo – doprowadzić do konsystencji dżemu, powidła.
4Dodać cukier (mniej lub więcej, w zależności od upodobań).
5Wsypać przesiane kakao i zmielone orzechy.
6Dobrze wymieszać i jeszcze razem smażyć ok pół godziny.
7Przekładać gorącą nutellę do wyparzonych słoików, zakręcić wyparzonymi zakrętkami i na noc w koc!
Porcja dla:
6 osób