Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
380 min.

Aby ogórki były małosolne wystarczy je zostawić na 6 godzin w słoiku w wodzie z przyprawami. I później to ogórki jemy na śniadanie, obiad i kolację!

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • liście czarnej porzeczki, chrzan, koper
  • 3-4 ząbki czosnku, grubo posiekane
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

1Ogórki umyć i włożyć do słoika. Również włożyć umyte liście porzeczki, chrzan, koper i czosnek.

2Zagotować wodę, rozpuścić w wodzie 2 łyżki soli. Wlać osoloną wodę do słoika z ogórkami. Zalać ogórki tak, żeby ogórki były całkowicie zanurzone w solance.

3Odstawić co najmniej na 6 godzin.

Porcja dla:

1 osoby