Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Chcesz mieć szybko smaczne marynowane ogórki? – Wypróbuj mojej prostej metody marynowania ich w kuchence mikrofalowej!

Składniki:

  • 1 duży ogórek pokrojony w plastry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 120 ml (1/2 szklanki) octu (5%)
  • 1/4 łyżeczki nasion selera
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy

Przygotowanie:

1Do średniej miski nadającej się do kuchenki mikrofalowej włożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.

2Gotować w mikrofalówce przez 7 do 8 minut na wysokiej mocy, mieszając dwukrotnie, aż ogórki zrobią się miękkie, a cebula półprzezroczysta.

3Przełożyć ogórki wraz z marynatą do wysterylizowanych słoików. Starannie ponakręcać wieczka i poustawiać słoiki do góry dnem na 5 minut, aby się uszczelniły. Po ostygnięciu wstawić do lodówki i trzymać w chłodzie aż do podania.

Porcja dla:

1 osoby