Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Ulubiona potrawa mojej córki z czasów dzieciństwa. Danie znakomite na śniadanie, obiad i kolację oraz na każdą inną okazję! Obecność alkoholu niech nikogo nie przeraża, bo opary alkoholu ulegają spaleniu, a aromat koniaku pozostaje. Trzeba tylko uważać, by nie podpalić domu. Takie delicje wprawią w zachwyt każdego!

Składniki:

  • 1 jabłko (najlepiej kwaskowate)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kieliszek koniaku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

1Jabłko umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne. Nie obierać! Pokroić ćwiartki na cienkie plasterki.

2Na dużej patelni na średnim ogniu roztopić łyżkę masła, wrzucić jabłka, posypać cynamonem i cukrem. Dobrze wymieszać i podsmażać przez 1 minutę. Podkręcić ogień do maksimum, wlać kieliszek koniaku i natychmiast podpalić (zapałką lub, jeśli kuchenka jest gazowa, uderzając krawędzią patelni o krawędź palnika tak, by iskra z płomienia wskoczyła na patelnię). Gdy alkohol wypali się (po kilkunastu sekundach), zmniejszyć ogień i nadal podsmażać jabłka przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłka dobrze się zarumienią i zmiękną, zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić je na patelni na czas smażenia omleta.

3Jajka wbić do miseczki i rozbełtać z 2 łyżkami wody. Na średniej wielkości patelni roztopić łyżkę masła z 2 kroplami oliwy (żeby omlet miał aromat masła, ale by – dzięki oliwie – zanadto się nie przypalił). Wlać jajka, rozlać równo po patelni, przyprawić solą i smażyć omlet, aż przestanie być płynny na wierzchu, a od spodu równo się zarumieni. Nie przewracać! Gdy omlet jest gotowy, nałożyć nadzienie z jabłek, ale tylko na jedną połowę patelni.

4Zsunąć omlet z patelni na talerz, zaczynając zsuwanie od połowy pokrytej nadzieniem, a gdy ta znajdzie się już na talerzu, przykryć ją drugą połową, narzucając ją na nadzienie krawędzią patelni.

5Na wierzch złożonego na pół omleta nałożyć łyżkę śmietany, posypać wszystko czekoladą, udekorować listkami mięty. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

1 osoby