15 min.
08 min.
23 min.
Ten lekki, słodki omlet należy usmażyć tuż przed podaniem, ale można go częściowo przygotować godzinę wcześniej. Jest to prosty, a jednocześnie pyszny deser, który warto podać latem lub wczesną jesienią.
Składniki:
- 2 jabłka deserowe
- 55 g jeżyn
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1½ łyżeczki drobnego cukru
- 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
Przygotowanie:
1Obrać jabłka, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Włożyć do małego rondla. Dodać jeżyny, ziele angielskie i łyżkę drobnego cukru. Przykryć i podgrzewać na małym ogniu 2–3 minuty, potrząsając rondlem od czasu do czasu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Zestawić z ognia i trzymać w cieple.
2Starannie utrzeć w misce żółtka, pozostałe ½ łyżki drobnego cukru, skórkę z pomarańczy oraz esencję waniliową.
3W drugiej misce ubić niezbyt sztywną pianę z białek. Połączyć ją łyżką z utartymi żółtkami.
4Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Roztopić masło na patelni o średnicy 20 cm z żaroodporną rączką. Wlać jajka i rozprowadzić je równomiernie. Smażyć na małym ogniu 2–3 minuty, aż omlet się zetnie i przyrumieni od spodu.
5Wstawić patelnię do opiekacza na 1–2 minuty, aż omlet zrobi się puszysty i lekko zetnie na wierzchu. Wyjąć patelnię, a opiekacz mocno rozgrzać.
6Nałożyć owoce na omlet i złożyć go na pół. Posypać cukrem demerara i wstawić z powrotem do opiekacza na 30 sekund, żeby skarmelizować cukier. Przekroić omlet na połówki i podawać na ciepło z jogurtem.
Porcja dla:
2 osób