Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
23 min.

Ten lekki, słodki omlet należy usmażyć tuż przed podaniem, ale można go częściowo przygotować godzinę wcześniej. Jest to prosty, a jednocześnie pyszny deser, który warto podać latem lub wczesną jesienią.

Składniki:

  • 2 jabłka deserowe
  • 55 g jeżyn
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1½ łyżeczki drobnego cukru
  • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek

Przygotowanie:

1Obrać jabłka, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Włożyć do małego rondla. Dodać jeżyny, ziele angielskie i łyżkę drobnego cukru. Przykryć i podgrzewać na małym ogniu 2–3 minuty, potrząsając rondlem od czasu do czasu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Zestawić z ognia i trzymać w cieple.

2Starannie utrzeć w misce żółtka, pozostałe ½ łyżki drobnego cukru, skórkę z pomarańczy oraz esencję waniliową.

3W drugiej misce ubić niezbyt sztywną pianę z białek. Połączyć ją łyżką z utartymi żółtkami.

4Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Roztopić masło na patelni o średnicy 20 cm z żaroodporną rączką. Wlać jajka i rozprowadzić je równomiernie. Smażyć na małym ogniu 2–3 minuty, aż omlet się zetnie i przyrumieni od spodu.

5Wstawić patelnię do opiekacza na 1–2 minuty, aż omlet zrobi się puszysty i lekko zetnie na wierzchu. Wyjąć patelnię, a opiekacz mocno rozgrzać.

6Nałożyć owoce na omlet i złożyć go na pół. Posypać cukrem demerara i wstawić z powrotem do opiekacza na 30 sekund, żeby skarmelizować cukier. Przekroić omlet na połówki i podawać na ciepło z jogurtem.

Porcja dla:

2 osób