Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
735 min.

Do tego dżemu, który się przygotowuje w mgnieniu oka, używamy suszonych śliwek z ekologicznych upraw (nie zawierają siarki) bo mają o wiele bardziej intensywny smak niż świeże owoce. To też doskonały przepis, jeśli chcesz móc przygotować dżem śliwkowy o każdej porze roku. W lodówce wytrzyma co najmniej tydzień.

Składniki:

  • 150 g śliwek suszonych bez siarki, usunąć pestki
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 szczypta mielonego cynamonu

Przygotowanie:

1Śliwki zalać wodą i odstawić na noc.

2Śliwki wymieszać w rondelku z cynamonem, skórką cytrynową i odrobiną wody, w której się moczyły. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z gazu – gotowe!

Porcja dla:

4 osób