Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Quinoa (czyli komosa ryżowa) to doskonały zamiennik dla zwykłej owsianki, jest bezglutenowa i pełna zdrowotnych właściwości. Dodaj do niej świeże jagody, siemię lniane i syrop klonowy – a takie śniadanie sprawi, że będziesz mieć energię przez wiele godzin.
Składniki:
- 170 g komosy ryżowej (quinoa)
- 475 ml chudego mleka
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki syropu klonowego
- skórka z połowy cytryny
- 150 g jagód
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
Przygotowanie:
1Na gęstym sitku opłukać komosę pod zimną wodą, aż woda będzie czysta i przestanie się pienić.
2W rondelku, na średnim ogniu podgrzać mleko (ok. 2-3 minuty).
3Mieszając, dodać komosę i sól. Gotować na małym ogniu aż większość płynu zostanie wchłonięta (ok. 20 minut).
4Zdjąć z ognia, dodać syrop klonowy i skórkę cytrynową. Wymieszać. Dodać jagody i delikatnie wymieszać.
5Nałożyć do 2 miseczek; każdą porcję udekorować siemieniem.
Porcja dla:
2 osób