Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Quinoa (czyli komosa ryżowa) to doskonały zamiennik dla zwykłej owsianki, jest bezglutenowa i pełna zdrowotnych właściwości. Dodaj do niej świeże jagody, siemię lniane i syrop klonowy – a takie śniadanie sprawi, że będziesz mieć energię przez wiele godzin.

Składniki:

  • 170 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 475 ml chudego mleka
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • skórka z połowy cytryny
  • 150 g jagód
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego

Przygotowanie:

1Na gęstym sitku opłukać komosę pod zimną wodą, aż woda będzie czysta i przestanie się pienić.

2W rondelku, na średnim ogniu podgrzać mleko (ok. 2-3 minuty).

3Mieszając, dodać komosę i sól. Gotować na małym ogniu aż większość płynu zostanie wchłonięta (ok. 20 minut).

4Zdjąć z ognia, dodać syrop klonowy i skórkę cytrynową. Wymieszać. Dodać jagody i delikatnie wymieszać.

5Nałożyć do 2 miseczek; każdą porcję udekorować siemieniem.

Porcja dla:

2 osób