Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Rozgrzewające śniadanie, dostarczające dobrej energii z rana. Płatki owsiane są bogate w błonnik i pomagają obniżyć poziom cholesterolu, więc polecam jeść je co rano.

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych
  • 840 ml wody
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 4 łyżki miodu wrzosowego

Przygotowanie:

1Płatki najlepiej jest wcześniej namoczyć – wtedy zmiękną i spuchną: włożyć płatki do rondelka, zalać połową wody i odstawić na kilka minut.

2Dodać resztę wody i ustawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 6 minut, od czasu do czasu mieszając.

3Płatki migdałowe rozłożyć na dużej blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego na funkcji grill. Prażyć przez 1-2 minuty, aż się przyzłocą.

4Sprawdzić owsiankę – jeśli będzie mieć odpowiednią konsystencję, nałożyć do misek. Polać miodem i posypać prażonymi migdałami.

Porcja dla:

4 osób