Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Rozgrzewające śniadanie, dostarczające dobrej energii z rana. Płatki owsiane są bogate w błonnik i pomagają obniżyć poziom cholesterolu, więc polecam jeść je co rano.
Składniki:
- 120 g płatków owsianych
- 840 ml wody
- 100 g migdałów w płatkach
- 4 łyżki miodu wrzosowego
Przygotowanie:
1Płatki najlepiej jest wcześniej namoczyć – wtedy zmiękną i spuchną: włożyć płatki do rondelka, zalać połową wody i odstawić na kilka minut.
2Dodać resztę wody i ustawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 6 minut, od czasu do czasu mieszając.
3Płatki migdałowe rozłożyć na dużej blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego na funkcji grill. Prażyć przez 1-2 minuty, aż się przyzłocą.
4Sprawdzić owsiankę – jeśli będzie mieć odpowiednią konsystencję, nałożyć do misek. Polać miodem i posypać prażonymi migdałami.
Porcja dla:
4 osób