Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
30 min.

Nigdy nie zapomnę paluszków z serem, które moja mama miała w zwyczaju piec dla mojego taty. Jedyna różnica pomiędzy naszymi przepisami jest taka, że mama nie dodawała pieprzu cayenne. Paluszki serowe są wyśmienitą przekąską!

Składniki:

  • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
  • 275 g sera cheddar, drobno startego
  • 165 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki soli
  • 120 g wody

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 205°C. Blachę do pieczenia ciasteczek wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

2W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, pieprzem cayenne, solą, startym serem i masłem lub margaryną, aż wszystko się dobrze połączy. Stopniowo dodawać wodę, aż powstanie gęste ciasto.

3Na powierzchni lekko posypanej mąką, zrolować kawałki ciasta w formę pałeczek, troszkę grubszych niż ołówki. Pociąć pałeczki na 10-15 cm kawałki. Ułożyć kawałki ciasta na blasze do pieczenia.

4Piec w temperaturze 205°C przez 5 minut lub do momentu, gdy paluszki będą rumiane.

Porcja dla:

48 osób