25 min.
05 min.
30 min.
Nigdy nie zapomnę paluszków z serem, które moja mama miała w zwyczaju piec dla mojego taty. Jedyna różnica pomiędzy naszymi przepisami jest taka, że mama nie dodawała pieprzu cayenne. Paluszki serowe są wyśmienitą przekąską!
Składniki:
- 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
- 275 g sera cheddar, drobno startego
- 165 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- ½ łyżeczki soli
- 120 g wody
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 205°C. Blachę do pieczenia ciasteczek wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
2W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, pieprzem cayenne, solą, startym serem i masłem lub margaryną, aż wszystko się dobrze połączy. Stopniowo dodawać wodę, aż powstanie gęste ciasto.
3Na powierzchni lekko posypanej mąką, zrolować kawałki ciasta w formę pałeczek, troszkę grubszych niż ołówki. Pociąć pałeczki na 10-15 cm kawałki. Ułożyć kawałki ciasta na blasze do pieczenia.
4Piec w temperaturze 205°C przez 5 minut lub do momentu, gdy paluszki będą rumiane.
Porcja dla:
48 osób