10 min.
20 min.
150 min.
Wspaniały i prosty przepis na ten indyjski specjał. Można wykorzystać do przygotowania pysznych indyjskich potraw curry. Od naszego białego sera różni się bardziej zwartą konsystencją i delikatniejszym, słodkawym smakiem. Zobacz nasz przepis video z tym serem!
Składniki:
- 4 litry pełnotłustego mleka
- 110 ml soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli morskiej (opcjonalnie)
- gęsta gaza lub tetrowa pieluszka
Przygotowanie:
1Durszlak wyłożyć wilgotną gazą lub pieluszką, umieścić na garnku lub wstawić do zlewozmywaka.
2Mleko przelać do dużego garnka i podgrzać do temperatury 93 stopni C. Dodać sól (opcjonalnie) i wymieszać.
3Nadal podgrzewając, stopniowo dodawać sok z cytryny. Stale mieszać, aż mleko zacznie się rozwarstwiać. Przełożyć zwartą część do przygotowanego durszlaka i przykryć gazą. Na zawiniątku położyć miskę, lekko przycisnąć i wlać do niej wodę, aby docisnąć ser. Odstawić na 2-3 godziny.
Porcja dla:
800 osób