Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
150 min.

Wspaniały i prosty przepis na ten indyjski specjał. Można wykorzystać do przygotowania pysznych indyjskich potraw curry. Od naszego białego sera różni się bardziej zwartą konsystencją i delikatniejszym, słodkawym smakiem. Zobacz nasz przepis video z tym serem!

Składniki:

  • 4 litry pełnotłustego mleka
  • 110 ml soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej (opcjonalnie)
  • gęsta gaza lub tetrowa pieluszka

Przygotowanie:

1Durszlak wyłożyć wilgotną gazą lub pieluszką, umieścić na garnku lub wstawić do zlewozmywaka.

2Mleko przelać do dużego garnka i podgrzać do temperatury 93 stopni C. Dodać sól (opcjonalnie) i wymieszać.

3Nadal podgrzewając, stopniowo dodawać sok z cytryny. Stale mieszać, aż mleko zacznie się rozwarstwiać. Przełożyć zwartą część do przygotowanego durszlaka i przykryć gazą. Na zawiniątku położyć miskę, lekko przycisnąć i wlać do niej wodę, aby docisnąć ser. Odstawić na 2-3 godziny.

Porcja dla:

800 osób