Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Bardzo smaczny przepis na paprykę w słoiki, trochę mniej tradycyjny ponieważ marynata ma dodatek miodu. Równie dobre!

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki

Przygotowanie:

1Paprykę wrzucić do wrzącej wody. Sparzyć, odcedzić i obrać. Strąki przekroić, oczyścić z pestek i ułożyć w wyparzonych słoikach.

2Wodę zagotować z miodem, octem i solą. Gorącym płynem zalać paprykę. Na powierzchnię wlać cienką warstwę oleju.

3Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut w temperaturze 85 stopni C, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce, przykryć kocykiem i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

5 osób