Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Z serii przepisów wege 😉
Paszteciki idealnie smakują z ostrymi sosami – polecam z pikantnym ketchupem lub sosem czosnkowym.
Należy często zaglądać do piekarnika – łatwo się przypalają!

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 1/2 kg pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3-4 ząbki czosnku, wyciśniętego
  • sos sojowy

Przygotowanie:

1Nadzienie: Pieczarki wrzucić na naoliwioną patelnię i dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę. Następnie dodać cebulę, czosnek, sos sojowy oraz sól i pieprz. Podsmażyć i zostawić do ostygnięcia. Zmielić wszystko przez maszynkę do mielenia, dodać natkę pietruszki i bazylię (można dodać swoje ulubione zioła).

2Ciasto podzielić na 12 dużych kwadratów i na każdy z nich nałożyć około pół dużej łyżki nadzienia. Sklejać przeciwległe rogi w kopertę lub dowolnym, wyuczonym sposobem. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C (czas i temperatura pieczenia podane na opakowaniu ciasta).

3Smacznego! 🙂

Porcja dla:

12 osób