15 min.
15 min.
30 min.
Z serii przepisów wege 😉
Paszteciki idealnie smakują z ostrymi sosami – polecam z pikantnym ketchupem lub sosem czosnkowym.
Należy często zaglądać do piekarnika – łatwo się przypalają!
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 1/2 kg pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3-4 ząbki czosnku, wyciśniętego
- sos sojowy
Przygotowanie:
1Nadzienie: Pieczarki wrzucić na naoliwioną patelnię i dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę. Następnie dodać cebulę, czosnek, sos sojowy oraz sól i pieprz. Podsmażyć i zostawić do ostygnięcia. Zmielić wszystko przez maszynkę do mielenia, dodać natkę pietruszki i bazylię (można dodać swoje ulubione zioła).
2Ciasto podzielić na 12 dużych kwadratów i na każdy z nich nałożyć około pół dużej łyżki nadzienia. Sklejać przeciwległe rogi w kopertę lub dowolnym, wyuczonym sposobem. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C (czas i temperatura pieczenia podane na opakowaniu ciasta).
3Smacznego! 🙂
Porcja dla:
12 osób