30 min.
25 min.
55 min.
Doskonała przystawka na każdą okazję – szczególnie dla miłośników sera pleśniowego. Zazwyczaj dodaję rokpol, ale każdy ser niebieski będzie tu pasował.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 12 dużych pieczarek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
2Pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć. Nóżki odkroić i posiekać. Kapelusze posypać solą i pieprzem i odłożyć na bok.
3Cebulę podsmażyć na maśle, dodać posiekane pieczarki, podsmażyć. Ser rozdrobnić widelcem i wymieszać z podsmażoną cebulą z pieczarkami. Dodać koperek i wymieszać.
4Odłożyć 3 łyżki orzechów, a pozostałe wymieszać z farszem. Odłożone orzechy wymieszać z bułką tartą.
5Kapelusze pieczarek napełniać farszem, posypać bułką z orzechami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch położyć odrobinę masła.
6Piec przez 25 minut. Podawać z pieczywem.
Porcja dla:
6 osób