Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
55 min.

Doskonała przystawka na każdą okazję – szczególnie dla miłośników sera pleśniowego. Zazwyczaj dodaję rokpol, ale każdy ser niebieski będzie tu pasował.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 12 dużych pieczarek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.

2Pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć. Nóżki odkroić i posiekać. Kapelusze posypać solą i pieprzem i odłożyć na bok.

3Cebulę podsmażyć na maśle, dodać posiekane pieczarki, podsmażyć. Ser rozdrobnić widelcem i wymieszać z podsmażoną cebulą z pieczarkami. Dodać koperek i wymieszać.

4Odłożyć 3 łyżki orzechów, a pozostałe wymieszać z farszem. Odłożone orzechy wymieszać z bułką tartą.

5Kapelusze pieczarek napełniać farszem, posypać bułką z orzechami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch położyć odrobinę masła.

6Piec przez 25 minut. Podawać z pieczywem.

Porcja dla:

6 osób