30 min.
45 min.
135 min.
Kruche rogaliki-paszteciki z nadzieniem z pieczarek i żółtym serem w środku. Bardzo dobre jako przekąska do czerwonego barszczu.
Składniki:
- 200 g mąki
- 110 g masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Najpierw przygotować kruche ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej schłodzone masło pocięte na kawałki, wszystko posiekać nożem. Następnie dodać sól i jajka, wszystko razem dokładnie zagnieść na jednolitą masę.
2Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 50 minut.
3W międzyczasie przygotować nadzienie: Na rozgrzanym oleju przysmażyć na złoty kolor pokrojoną w drobna kostkę cebulę.
4Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do podduszonej cebulki. Usmażyć, aby odparowała z nich woda i doprawić do smaku solą i pieprzem.
5Żółty ser pokroić w cienkie słupki.
6Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
7Schłodzone kruche ciasto rozwałkować na grubość 3-4 milimetrów i pokroić na kwadraty o bokach 8 cm.
8Na jeden z rogów cista nałożyć nadzienie: łyżkę pieczarek i kawałek żółtego sera. Ciasto zwinąć w rulon, zaczynając od rogu z nadzieniem, następnie pozawijać końce, tak aby powstał kształt rogalika.
9Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je rozkłóconym jajkiem.
10Rogaliki piec przez 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.
Porcja dla:
30 osób