20 min.
180 min.
1640 min.
Kaczkę można przyrządzić na wiele sposobów, a jednym z najsmaczniejszych jest wersja pieczona, nadziewana mięsem i wątróbką. Taką kaczkę podaje się w mej rodzinie na wyjątkowo uroczystych obiadach. Polecam zamiast kaczki piec kaczora – ma mniej tłuste mięso, a i gabaryty jego są okazalsze.
Składniki:
- 1 kaczka/kaczor
- 1 łyżka majeranku
- 300 g mielonego mięsa (łopatka wieprzowa lub indyk)
- 200 g wątróbki drobiowej (zmielonej lub drobno posiekanej)
- 1 średnia cebula (posiekana, zmielona lub starta na tarce)
Przygotowanie:
1Kaczora natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na noc do lodówki.
2Wszystkie składniki farszu wymieszać, włożyć do kaczki, a otwory zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
3Kaczora włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć pokrywą.
4Naczynie z kaczką włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 2-3 godziny (zazwyczaj tyle godzin ile ważył kaczor, najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso miękkie. Ma być rumiane.).
Porcja dla:
4 osób