Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
1640 min.

Kaczkę można przyrządzić na wiele sposobów, a jednym z najsmaczniejszych jest wersja pieczona, nadziewana mięsem i wątróbką. Taką kaczkę podaje się w mej rodzinie na wyjątkowo uroczystych obiadach. Polecam zamiast kaczki piec kaczora – ma mniej tłuste mięso, a i gabaryty jego są okazalsze.

Składniki:

  • 1 kaczka/kaczor
  • 1 łyżka majeranku
  • 300 g mielonego mięsa (łopatka wieprzowa lub indyk)
  • 200 g wątróbki drobiowej (zmielonej lub drobno posiekanej)
  • 1 średnia cebula (posiekana, zmielona lub starta na tarce)

Przygotowanie:

1Kaczora natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na noc do lodówki.

2Wszystkie składniki farszu wymieszać, włożyć do kaczki, a otwory zaszyć lub spiąć wykałaczkami.

3Kaczora włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć pokrywą.

4Naczynie z kaczką włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 2-3 godziny (zazwyczaj tyle godzin ile ważył kaczor, najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso miękkie. Ma być rumiane.).

Porcja dla:

4 osób