Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
14535 min.

Są to wspaniałe, pikantne marynowane ogórki z przyjemną nutą słodyczy. Jeśli lubisz potrawy naprawdę ostre, dodaj przynajmniej drugie tyle ostrej papryki… PY-CHO-TA!

Składniki:

  • 12 ogórków do kiszenia długości 7-10 cm
  • 475 ml (2 szklanki) wody
  • 415 ml (1,75 szklanki) octu (5%)
  • 1,5 szklanki posiekanego świeżego koperku
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru
  • 8 ząbków czosnku

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać ogórki z wodą, octem, posiekanym koperkiem, cukrem, czosnkiem, solą, przyprawami do kiszenia, nasionami kopru, pieprzem i płatkami papryki. Wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 2 godziny, aż do rozpuszczenia się cukru i soli.

2Przełożyć ogórki do trzech półtoralitrowych słoików o szerokich otworach, wkładając po 4 ogórki do każdego słoika. Zalać marynatą, aby je pokryła. Do każdego słoika włożyć gałązkę kopru i szczelnie pozakręcać wieczka. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 10 dni. Zużyć w ciągu 1 miesiąca.

Porcja dla:

12 osób