Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Pyszny i bardzo słodki. Czuć w nim mocno jabłko, ale pomarańcza dodaje ciekawej nuty smakowej. Przepis jest szybki i prosty, ale smakuje… Niebo w gębie. Do dzieła!
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 400 ml soku pomarańczowego z kartonu lub świeżych owoców
- żelfix 2:1
- 60 dag cukru
Przygotowanie:
1Umyte jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do rondla, wlewamy sok, dodajemy żelfix 2:1, całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy razem ok. 5 minut, usuwając pianę.
2Gorącą konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Ustawiamy słoiki do góry dnem, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.*
Porcja dla:
4 osób