Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Quinoa (czyli komosa ryżowa) na ciepło z nasionami chia, siemieniem lnianym, rodzynkami i cynamonem to doskonałe, pożywne śniadanie albo deser. Pełna zdrowych składników, bezglutenowa, bezlaktozowa, wegańska.

Składniki:

  • 475 ml mleka migdałowego
  • 170 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 5 lasek wanilii
  • 165 g rodzynek
  • 2 łyżki nasion chia (lub mniej, do smaku)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (lub mniej, do smaku)

Przygotowanie:

1W rondelku zagotować mleko z komosą. Dodać cynamon i laski wanilii. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, aż komosa wchłonie płyn. Od czasu do czasu mieszać. Po ugotowaniu wyjąć laski wanilii.

2Nałożyć komosę do miseczek, posypać rodzynkami, nasionami chia i siemieniem.

3Spoon quinoa into bowls; top each with raisins, chia seeds and milled flaxseed.

Porcja dla:

4 osób