Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Quinoa (czyli komosa ryżowa) na ciepło z nasionami chia, siemieniem lnianym, rodzynkami i cynamonem to doskonałe, pożywne śniadanie albo deser. Pełna zdrowych składników, bezglutenowa, bezlaktozowa, wegańska.
Składniki:
- 475 ml mleka migdałowego
- 170 g komosy ryżowej (quinoa)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 5 lasek wanilii
- 165 g rodzynek
- 2 łyżki nasion chia (lub mniej, do smaku)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (lub mniej, do smaku)
Przygotowanie:
1W rondelku zagotować mleko z komosą. Dodać cynamon i laski wanilii. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, aż komosa wchłonie płyn. Od czasu do czasu mieszać. Po ugotowaniu wyjąć laski wanilii.
2Nałożyć komosę do miseczek, posypać rodzynkami, nasionami chia i siemieniem.
3Spoon quinoa into bowls; top each with raisins, chia seeds and milled flaxseed.
Porcja dla:
4 osób