Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
85 min.

Zgadza się – można samemu sobie zrobić w domu ten pyszny ser, a potem wykorzystywać go wedle uznania w przepisach inspirowanych kuchnią włoską! Obejrzyjcie nasz przepis video z tym serkiem!

Składniki:

  • 60 ml wody
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 3,75 l pełnotłustego mleka
  • 2 łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • muślinowa lub tetrowa ściereczka

Przygotowanie:

1Kwasek wymieszać z wodą.

2Mleko wlać do dużego garnka i podgrzać do temperatury 85 stopni C, często mieszając. Nie zagotować!

3Dodać kwasek i często mieszać, aż mleko się zetnie.

4Durszlak wyłożyć ściereczką, łyżką cedzakową nałożyć na nią ścięte mleko, zawinąć w tę ściereczkę i odstawić na 20-30 minut, aby serwatka odciekła.

5Wyjąć ser ze ściereczki, dodać sól i śmietanę, wymieszać i gotowe!

6Ricottę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-2 tygodnie.

Porcja dla:

800 osób