Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
85 min.
85 min.
Zgadza się – można samemu sobie zrobić w domu ten pyszny ser, a potem wykorzystywać go wedle uznania w przepisach inspirowanych kuchnią włoską! Obejrzyjcie nasz przepis video z tym serkiem!
Składniki:
- 60 ml wody
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 3,75 l pełnotłustego mleka
- 2 łyżeczki soli (opcjonalnie)
- 2 łyżki śmietany kremówki
- muślinowa lub tetrowa ściereczka
Przygotowanie:
1Kwasek wymieszać z wodą.
2Mleko wlać do dużego garnka i podgrzać do temperatury 85 stopni C, często mieszając. Nie zagotować!
3Dodać kwasek i często mieszać, aż mleko się zetnie.
4Durszlak wyłożyć ściereczką, łyżką cedzakową nałożyć na nią ścięte mleko, zawinąć w tę ściereczkę i odstawić na 20-30 minut, aby serwatka odciekła.
5Wyjąć ser ze ściereczki, dodać sól i śmietanę, wymieszać i gotowe!
6Ricottę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-2 tygodnie.
Porcja dla:
800 osób