Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

Bardzo kremowe risotto, bardzo proste i sycące. Najlepsze na obiad jesienią lub zimą, kiedy potrzebujemy czegoś pysznego, domowego.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 filetu z piersi kurczaka
  • 4 plastry boczku (lub bekonu), posiekane
  • 1 por, posiekany

Przygotowanie:

1W dużej patelni rozgrzać oliwę i masło na średnim ogniu. Dodać drobno pokrojony filet z kurczaka i smażyć ok. 7 minut.

2Dodać boczek i por. Mieszając smażyć, aż por zmięknie – ok. 7-10 minut.

3Dodać ryż i mieszać, aż ryż będzie przezroczysty (ok. 5 minut).

4W tym czasie rozpuścić we wrzątku kostkę rosołową.

5Wlać rozpuszczoną kostkę do ryżu, przykryć patelnię i gotować na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Woda musi zostać całkiem wchłonięta, a ryż ma być miękki.

6Podawać posypane parmezanem.

Porcja dla:

2 osób