Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Prosto, smacznie i zdrowo, koniecznie wypróbuj ten przepis! Wspaniały, wyrazisty smak.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • 100 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

1Marchew i pora kroimy w plastry. Pieczarki w talarki. Cebulę w kostkę.

2Kurczaka kroimy na cienkie, podłużne plasterki – takie kęsy na jeden raz (no do dwóch razy). Wrzucamy na rozgrzany olej i kropimy sosem sojowym. Oprószamy pieprzem, nie solą, bo sos sojowy już jest słony.

3Gdy piersi podpieczemy, dorzucamy cebulę, pora, marchew i pieczarki. Podsmażamy kilka minut – marchew nie ma być zupełnie miękka.

4Mieszamy ostrą paprykę z cukrem, curry, octem i wodą. Zalewamy tym warzywa na patelni.

5Na ugotowany ryż na talerzu wrzucamy warzywa z mięsem. Gotowe.

Porcja dla:

4 osób