30 min.
15 min.
45 min.
Te śliczne, posypane sezamem rożki francuskie przyrządza się bardzo łatwo. Można je podawać na gorąco z ugotowanymi na parze warzywami, lub na zimno z zieloną sałatą albo sałatką coleslaw. Świetnie nadają się też na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Składniki:
- 375 g gotowego ciasta francuskiego
- 150 g orzechów włoskich, posiekanych
- 15 g masła
- 2 łyżki śmietany
- 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Ułożyć orzechy na dużym talerzu i włożyć do zamrażalnika, by je schłodzić.
2Roztopić masło na patelni teflonowej. Dodać łyżkę śmietany, grzyby, czosnek i zioła. Smażyć przez 6–7 minut, aż grzyby zmiękną, a ich soki wyparują. Przełożyć na schłodzony talerz z orzechami. Skropić resztą śmietany, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z orzechami, rozrzucić na talerzu w pojedynczej warstwie, by szybko wystygły.
3Ostrożnie rozwinąć ciasto i pokroić na 6 kwadratów. Lekko posmarować krawędzie żółtkiem. Ułożyć nieco nadzienia po jednej stronie ukośnej linii łączącej 2 rogi kwadratu i złożyć ciasto tak, by utworzyć rożek. Mocno zlepić krawędzie i odcisnąć na nich widelcem wzorek. Posmarować całe rożki żółtkiem, posypać sezamem i zrobić na wierzchu nacięcie, przez które będzie uciekać para.
4Przełożyć rożki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut, aż wyrosną i się przyrumienią.
Porcja dla:
6 osób