10 min.
20 min.
30 min.
Uwielbiam te tosty! Sekret tkwi w pysznym sosie serowym. Używam grojera i zanurzam całą kanapkę w sosie, aby się nim dobrze pokryła. Następnie zapiekam ją w piekarniku. Dla niektórych może to być ciut za dużo, ale przecież ilość sosu i sera można zmniejszyć.
Składniki:
- 2 kromki dobrego chleba (może być nieco czerstwy)
- 150 ml mleka
- 1 łyżka masła (plus do posmarowania chleba)
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- 125 g startego żółtego sera o wyraźnym smaku
- musztarda dijońska
- 1/2 twardej gruszki pokrojonej w plasterki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220 C.
2Opiec kromki chleba w tosterze, lub podpiekając w piekarniku przez kilka minut. Odstawić.
3Mleko podgrzewać w mikrofalówce przez 45 sekund. Odstawić.
4W rondelku na średnim ogniu stopić masło i dodać mąkę. Mieszać, aż mąka będzie mieć złoty kolor. Stale mieszając drewnianą łyżką, powoli dodawać ciepłe mleko. Mieszać, aż wszystko się dobrze połączy. Jeśli w sosie są grudki można mieszać trzepaczką. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje tak, że łyżka będzie zostawiać ślady na dnie garnka. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać 1/3 sera i mieszać, aż się stopi. Odstawić.
5Jedną kromkę chleba posmarować masłem, a drugą musztardą. Na musztardzie ułożyć plasterki gruszki i oprószyć solą. Przykryć serem żółtym. Przykryć kromką z masłem i włożyć do rondelka z sosem. Poruszać nieco kanapką i odwrócić na drugą stronę, żeby się cała pokryła sosem – ostrożnie, żeby się nie rozpadła.
6Przełożyć kanapkę na blachę do pieczenia (blachę wyłożyć papierem do pieczenia, co nam później ułatwi sprzątanie) i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 6-7 minut. Uważać, aby kanapka się nie przypaliła.
7Jeśli po upływie 7 minut wierzch nie będzie przyrumieniony – włączyć funkcję grilla na 2-3 minuty. Ser powinien się stopić i być miejscami przypieczony.
8Wyjąć z piekarnika, przełożyć na talerz i odstawić na 5 minut. Smacznego!
Porcja dla:
1 osoby