Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Uwielbiam te tosty! Sekret tkwi w pysznym sosie serowym. Używam grojera i zanurzam całą kanapkę w sosie, aby się nim dobrze pokryła. Następnie zapiekam ją w piekarniku. Dla niektórych może to być ciut za dużo, ale przecież ilość sosu i sera można zmniejszyć.

Składniki:

  • 2 kromki dobrego chleba (może być nieco czerstwy)
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła (plus do posmarowania chleba)
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • 125 g startego żółtego sera o wyraźnym smaku
  • musztarda dijońska
  • 1/2 twardej gruszki pokrojonej w plasterki

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220 C.

2Opiec kromki chleba w tosterze, lub podpiekając w piekarniku przez kilka minut. Odstawić.

3Mleko podgrzewać w mikrofalówce przez 45 sekund. Odstawić.

4W rondelku na średnim ogniu stopić masło i dodać mąkę. Mieszać, aż mąka będzie mieć złoty kolor. Stale mieszając drewnianą łyżką, powoli dodawać ciepłe mleko. Mieszać, aż wszystko się dobrze połączy. Jeśli w sosie są grudki można mieszać trzepaczką. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje tak, że łyżka będzie zostawiać ślady na dnie garnka. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać 1/3 sera i mieszać, aż się stopi. Odstawić.

5Jedną kromkę chleba posmarować masłem, a drugą musztardą. Na musztardzie ułożyć plasterki gruszki i oprószyć solą. Przykryć serem żółtym. Przykryć kromką z masłem i włożyć do rondelka z sosem. Poruszać nieco kanapką i odwrócić na drugą stronę, żeby się cała pokryła sosem – ostrożnie, żeby się nie rozpadła.

6Przełożyć kanapkę na blachę do pieczenia (blachę wyłożyć papierem do pieczenia, co nam później ułatwi sprzątanie) i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 6-7 minut. Uważać, aby kanapka się nie przypaliła.

7Jeśli po upływie 7 minut wierzch nie będzie przyrumieniony – włączyć funkcję grilla na 2-3 minuty. Ser powinien się stopić i być miejscami przypieczony.

8Wyjąć z piekarnika, przełożyć na talerz i odstawić na 5 minut. Smacznego!

Porcja dla:

1 osoby