Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
To odmiana od zwykłych tostów francuskich. Dwie kromki chleba są przełożone powidłem albo dżemem śliwkowym, namaczane w mleku i jajku i smażone na maśle na patelni na złocisty kolor. Cudowne śniadanie na weekend.
Składniki:
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 4 duże kromki białego pieczywa
- 4 łyżki dżemu lub powideł śliwkowych
- masło do smażenia
- mielony cynamon do posypania
Przygotowanie:
1Do talerza na zupę wlać mleko. Jajka lekko roztrzepać i wlać do drugiego talerza.
22 kromki chleba posmarować dżemem. Złożyć z nieposmarowanymi kromkami, tworząc 2 kanapki. Zanurzać w mleku, a następnie odstawić na talerz, aby odciekły.
3W międzyczasie stopić masło w dużej teflonowej patelni. Każdą kanapkę zanurzać z obydwu stron w jajku i smażyć z obydwu stron, aż będzie mieć złocisty kolor. Posypać cynamonem i podawać.
Porcja dla:
2 osób