Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Istnieje wiele fantazyjnych wariacji na temat tego prostego przepisu. Można w nim zastosować wiele rodzajów pieczywa – biały chleb z formy czy z automatu, pszenny pełnoziarnisty, bułkę paryską czy pieczywo z rodzynkami, albo na przykład chleb włoski. Grzanki podajemy oczywiście na gorąco, z masłem lub z margaryną, z owocami, z syropem klonowym, z bitą śmietaną lub czymkolwiek innym.

Składniki:

  • 6 grubych kromek pieczywa
  • 2 jajka
  • 160 ml (2/3 szklanki) mleka
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Roztrzepać jajka z mlekiem, solą, przyprawami i wanilią.

2Patelnię z niewielką ilością tłuszczu rozgrzać na średnim ogniu.

3Zanurzać każdy kawałek chleba z obu stron w roztrzepanym jajku. Kłaść na rozgrzanej patelni i smażyć na złoty kolor. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

6 osób