Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Istnieje wiele fantazyjnych wariacji na temat tego prostego przepisu. Można w nim zastosować wiele rodzajów pieczywa – biały chleb z formy czy z automatu, pszenny pełnoziarnisty, bułkę paryską czy pieczywo z rodzynkami, albo na przykład chleb włoski. Grzanki podajemy oczywiście na gorąco, z masłem lub z margaryną, z owocami, z syropem klonowym, z bitą śmietaną lub czymkolwiek innym.
Składniki:
- 6 grubych kromek pieczywa
- 2 jajka
- 160 ml (2/3 szklanki) mleka
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Roztrzepać jajka z mlekiem, solą, przyprawami i wanilią.
2Patelnię z niewielką ilością tłuszczu rozgrzać na średnim ogniu.
3Zanurzać każdy kawałek chleba z obu stron w roztrzepanym jajku. Kłaść na rozgrzanej patelni i smażyć na złoty kolor. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
6 osób