Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Przekonaj się jak proste jest przygotowanie twarogu w domu. Maślanka sprawia, że jest niewiarygodnie delikatny w smaku. Zobaczcie nasz przepis video z tym serem!
Składniki:
- 1 litr maślanki
- świeże zioła (opcjonalnie)
- sól morska (opcjonalnie)
- muślinowa lub tetrowa ściereczka
Przygotowanie:
1W garnku podgrzać maślankę do temperatury 71 stopni C, od czasu do czasu mieszając. Maślanka zacznie się wtedy rozwarstwiać – jeśli nie, należy ją podgrzać do 82 stopni C.
2Sito wyłożyć czystą ściereczką i ustawić na garnku. Wlać do sita maślankę, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do 1 godziny, aby odciekła (do uzyskania pożądanej konsystencji).
3Przełożyć ser do miski, dodać sól i zioła według uznania.
Porcja dla:
200 osób