20 min.
40 min.
4380 min.
Przygotowanie tych wiśni jest dość czasochłonne, ale efekt rekompensuje każdą minutę! Gorąco polecam ten wspaniały dodatek do mięs czy pasztetów i na przystawkę.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych wiśni
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 szklanki czerwonego octu winnego
- 3 szklanki cukru
- 1 szczypta soli
- 1 korzeń chrzanu
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1 łyżeczka gorczycy
Przygotowanie:
1Wiśnie opłukać i wydrylować. Włożyć do miski lub dużej salaterki.
2Zagotować wodę z octem, cukrem i szczyptą soli. Dodać pokrojony w paski korzeń chrzanu, goździki i gorczycę. Gotować przez około 15 minut.
3Gorącą marynatą zalać wiśnie, przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przelać marynatę do garnka i zagotować. Lekko przestudzić i ponownie zalać nią wiśnie. Odstawić w chłodne miejsce na noc.
4Trzeciego dnia czynność powtórzyć. Odlaną marynatę gotować przez 10-15 minut, następnie dodać owoce, wymieszać.
5Gorące owoce przekładać do niedużych słoików, zalać marynatą i zakręcić wieczko.
6Pasteryzować w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika, okryć kocem i zostawić do wystygnięcia, a następnie przenieść w chłodne miejsce.
Porcja dla:
6 osób