Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
4380 min.

Przygotowanie tych wiśni jest dość czasochłonne, ale efekt rekompensuje każdą minutę! Gorąco polecam ten wspaniały dodatek do mięs czy pasztetów i na przystawkę.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych wiśni
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki czerwonego octu winnego
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 korzeń chrzanu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka gorczycy

Przygotowanie:

1Wiśnie opłukać i wydrylować. Włożyć do miski lub dużej salaterki.

2Zagotować wodę z octem, cukrem i szczyptą soli. Dodać pokrojony w paski korzeń chrzanu, goździki i gorczycę. Gotować przez około 15 minut.

3Gorącą marynatą zalać wiśnie, przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przelać marynatę do garnka i zagotować. Lekko przestudzić i ponownie zalać nią wiśnie. Odstawić w chłodne miejsce na noc.

4Trzeciego dnia czynność powtórzyć. Odlaną marynatę gotować przez 10-15 minut, następnie dodać owoce, wymieszać.

5Gorące owoce przekładać do niedużych słoików, zalać marynatą i zakręcić wieczko.

6Pasteryzować w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika, okryć kocem i zostawić do wystygnięcia, a następnie przenieść w chłodne miejsce.

Porcja dla:

6 osób