10 min.
15 min.
25 min.
Liść laurowy, limonka i oliwa tworzą delikatny, ale aromatyczny sos do ryby gotowanej w sakiewkach ze szczawiem. Podajmy całe danie z gotowanymi na parze warzywami.
Składniki:
- 550 g gotowych, oskrobanych młodych ziemniaków
- 2 pory, pokrojone w krążki
- 250 g młodej marchwi
- 1 limonka
- 4 filety z barweny (ok. 100 g każdy)
Przygotowanie:
1Ugotować ziemniaki. Włożyć ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować 10 minut, aż zmiękną. Odlać. Przygotować duży rondel z wkładką do gotowania na parze. Wyciąć 4 kawałki folii aluminiowej, na których zmieszczą się złożone na pół filety barweny.
2Przygotować warzywa. Ułożyć na wkładce do gotowania na parze pory i marchew, najlepiej w jednej warstwie. Odstawić. Otrzeć skórkę z limonki, przełożyć do małej miski i odstawić. Pokroić limonkę na ćwiartki.
3Przygotować sakiewki. Ułożyć na każdym kawałku folii filet skórą do dołu. Przykryć dłuższy bok 3 plasterkami ogórka i liściem laurowym. Doprawić solą i pieprzem. Wycisnąć na filety nieco soku z ćwiartek limonki. Złożyć każdy filet węższym bokiem na pół, ułożyć na nim ćwiartkę limonki, skropić 2 łyżeczkami oliwy. Zawinąć boki folii do góry i ścisnąć, by utworzyć szczelne sakiewki, które zmieszczą się na wkładce do gotowania na parze. Odłożyć.
4Ugotować warzywa. Włożyć wkładkę z przygotowanymi warzywami do rondla i gotować 5 minut. Ułożyć na wierzchu lekko obgotowanych warzyw połówki cukinii (przekrojoną stroną do góry). Dołożyć sakiewki z rybą i gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie, a ryba ugotowana.
5Doprawić. Otworzyć sakiewki i posypać odrobiną skórki z limonki oraz posiekanym szczawiem. Rozdzielić ugotowane warzywa na 4 talerze. Nałożyć na każdy po kawałku ryby. Polać sokami z folii. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób