Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Liść laurowy, limonka i oliwa tworzą delikatny, ale aromatyczny sos do ryby gotowanej w sakiewkach ze szczawiem. Podajmy całe danie z gotowanymi na parze warzywami.

Składniki:

  • 550 g gotowych, oskrobanych młodych ziemniaków
  • 2 pory, pokrojone w krążki
  • 250 g młodej marchwi
  • 1 limonka
  • 4 filety z barweny (ok. 100 g każdy)

Przygotowanie:

1Ugotować ziemniaki. Włożyć ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować 10 minut, aż zmiękną. Odlać. Przygotować duży rondel z wkładką do gotowania na parze. Wyciąć 4 kawałki folii aluminiowej, na których zmieszczą się złożone na pół filety barweny.

2Przygotować warzywa. Ułożyć na wkładce do gotowania na parze pory i marchew, najlepiej w jednej warstwie. Odstawić. Otrzeć skórkę z limonki, przełożyć do małej miski i odstawić. Pokroić limonkę na ćwiartki.

3Przygotować sakiewki. Ułożyć na każdym kawałku folii filet skórą do dołu. Przykryć dłuższy bok 3 plasterkami ogórka i liściem laurowym. Doprawić solą i pieprzem. Wycisnąć na filety nieco soku z ćwiartek limonki. Złożyć każdy filet węższym bokiem na pół, ułożyć na nim ćwiartkę limonki, skropić 2 łyżeczkami oliwy. Zawinąć boki folii do góry i ścisnąć, by utworzyć szczelne sakiewki, które zmieszczą się na wkładce do gotowania na parze. Odłożyć.

4Ugotować warzywa. Włożyć wkładkę z przygotowanymi warzywami do rondla i gotować 5 minut. Ułożyć na wierzchu lekko obgotowanych warzyw połówki cukinii (przekrojoną stroną do góry). Dołożyć sakiewki z rybą i gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie, a ryba ugotowana.

5Doprawić. Otworzyć sakiewki i posypać odrobiną skórki z limonki oraz posiekanym szczawiem. Rozdzielić ugotowane warzywa na 4 talerze. Nałożyć na każdy po kawałku ryby. Polać sokami z folii. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób