10 min.
60 min.
70 min.
Pyszny przepis na rybę. Niby zwyczajna smażona, a polewając ją aromatycznym czosnkowym sosem z białego wina zachwyci smakiem!
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
1Dorsza oprószyć mąką i wstawić do lodówki na czas przygotowania sosu.
2W rondelku roztopić 1 łyżkę masła, dodać marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy, smażyć przez kilka minut, aż uwolnią się aromaty, cały czas mieszając.
3Dodać wino i dusić na małym ogniu przez około 40 minut. Następnie zmiksować w blenderze.
4Z łyżki masła i łyżeczki mąki zrobić zasmażkę (na patelni rozpuścić masło i wymieszać z mąką). Dodać sok z cytryny i dobrze rozprowadzić. Zasmażkę dodać do sosu i wymieszać, gotować na małym ogniu jeszcze przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
5Na patelni rozgrzać olej i smażyć dorsza przez około 5 minut z każdej strony. Długość smażenia zależy od grubości filetu. Ryba jest gotowa kiedy z łatwością można ją rozdzielać widelcem.
6Rybę przełożyć na półmisek i polać sosem. Od razu podawać.
Porcja dla:
4 osób