Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Pyszny przepis na rybę. Niby zwyczajna smażona, a polewając ją aromatycznym czosnkowym sosem z białego wina zachwyci smakiem!

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

1Dorsza oprószyć mąką i wstawić do lodówki na czas przygotowania sosu.

2W rondelku roztopić 1 łyżkę masła, dodać marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy, smażyć przez kilka minut, aż uwolnią się aromaty, cały czas mieszając.

3Dodać wino i dusić na małym ogniu przez około 40 minut. Następnie zmiksować w blenderze.

4Z łyżki masła i łyżeczki mąki zrobić zasmażkę (na patelni rozpuścić masło i wymieszać z mąką). Dodać sok z cytryny i dobrze rozprowadzić. Zasmażkę dodać do sosu i wymieszać, gotować na małym ogniu jeszcze przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.

5Na patelni rozgrzać olej i smażyć dorsza przez około 5 minut z każdej strony. Długość smażenia zależy od grubości filetu. Ryba jest gotowa kiedy z łatwością można ją rozdzielać widelcem.

6Rybę przełożyć na półmisek i polać sosem. Od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób