Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Najlepsze pierogi na lato – ze świeżymi jagodami! Podawać polane śmietanką lub posypane cukrem. Lubią je nie tylko dzieci!

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 litra ciepłej wody
  • 80 g masła
  • sól do gotowania pierogów

Przygotowanie:

1Ciasto: Na stolnicy zrobić kopczyk z mąki, zrobić w niej zagłębienie na pozostałe składniki.

2Wbić jajka, dodać masło, wlać część wody i zacząć wyrabiać.

3Stopniowo dodawać wodę. Jeśli ciasto będzie się kleić do stolnicy, podsypać mąką. Ma być miękkie i gładkie.

4Odkroić 1/4 ciasta i rozwałkować na grubość 3 mm na stolnicy posypanej mąką.

5Wykrawać szklanką kółka. Resztki ciasta zebrać, uformować kulę i ponownie rozwałkować tak, aby zużyć całe ciasto.

6Nakładać łyżeczką jagody na środek kółek, posypywać cukrem i sklejać pierogi wzdłuż brzegów.

7Pierogi odkładać na ściereczkę i przykrywać drugą ściereczką aby nie obeschły.

8W dużym garnku zagotować 3 litry osolonej wody. Do wrzątku wrzucać partiami pierogi (aby w garnku nie było za tłoczno). Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.

9Kiedy wypłyną na powierzchnię poczekać jeszcze krótką chwilkę i wyjmować łyżką cedzakową na durszlak.

Porcja dla:

6 osób