30 min.
30 min.
300 min.
Pyszne chińskie dim sum, albo czeskie pampuchy! Kluski na parze, które można też przygotować z nadzieniem mięsnym. Do ich wykonania niezbędny jest wok z nakładką ze stali nierdzewnej do gotowania na parze, albo bambusowy „garnek” do gotowania na parze. Zamiast ciepłej wody można użyć mleka.
Składniki:
- 1 łyżka aktywnych suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
- 1/4 szklanki (60 ml) wody
- 1/2 szklanki (120 ml) ciepłej wody (ok. 40 stopni C)
Przygotowanie:
1Wymieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru, 1/4 szklanki mąki i 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawić na 30 minut.
2Dodać 1/2 szklanki ciepłej wody, mąkę, sól, 2 łyżki cukru i olej roślinny. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do wysmarowanej olejem miski i obtoczyć je w tym oleju. Odstawić, aż potroi swą objętość (na około 2,5 do 3 godzin).
3Ubić ciasto pięścią i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Posypać równomiernie proszkiem do pieczenia i wyrabiać przez 5 minut. Podzielić ciasto na 2 części, jedną z nich włożyć do miski i przykryć. Drugą część ciasta podzielić na 12 części i formować z nich kulki. Układać je na papierze woskowanym, gładką stroną do góry. Przykryć ściereczką i odstawić aby podwoiły swoją objętość (na około 30 minut). W tym czasie przygotować w ten sam sposób drugą porcję ciasta.
4W woku doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na średni. Woda musi się cały czas gotować. Przykryć wok przystawką do gotowania na parze i ułożyć na niej kluski, zostawiając między nimi odległość ok. 2-3 cm. Pomiędzy wokiem a przystawką do gotowania na prze musi być co najmniej 5 cm przerwy. Przykryć wok pokrywką. Gotować kluski na parze przez 15 minut.
5ZDJĄĆ POKRYWKĘ i dopiero wtedy skręcić ogień pod wokiem. W innym przypadku woda zacznie skapywać na kluski tworząc na nich żółtawe bąble. Kontynuować gotowanie klusek, aż do wyczerpania ciasta.
Porcja dla:
24 osób