60 min.
40 min.
100 min.
Te pierogi może nie należą do najbardziej tradycyjnych, ale są bardzo smaczne. Ciasto z mąki razowej, a farsz z kaszy gryczanej, podane ze skwarkami.
Składniki:
- 300 g kaszy gryczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, posiekana
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć, aż zmiękknie. Wymieszać z kaszą. Doprawić pieprzem.
2Mąkę przesiać na stolnicę. Odłożyć około szklankę do podsypywania. Do reszty wbić jajko, dodać wodę, olej i sól. Zagnieść i wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. W razie potrzeby dodać więcej wody.
3Ciasto rozwałkowywać i wykrajać krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi, przyszczypując brzegi.
4W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać pierogi i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
5Słoninę pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni, aż się wytopi. Skwarkami polewać pierogi przed podaniem.
Porcja dla:
8 osób