Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
100 min.

Te pierogi może nie należą do najbardziej tradycyjnych, ale są bardzo smaczne. Ciasto z mąki razowej, a farsz z kaszy gryczanej, podane ze skwarkami.

Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

1Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć, aż zmiękknie. Wymieszać z kaszą. Doprawić pieprzem.

2Mąkę przesiać na stolnicę. Odłożyć około szklankę do podsypywania. Do reszty wbić jajko, dodać wodę, olej i sól. Zagnieść i wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. W razie potrzeby dodać więcej wody.

3Ciasto rozwałkowywać i wykrajać krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi, przyszczypując brzegi.

4W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać pierogi i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

5Słoninę pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni, aż się wytopi. Skwarkami polewać pierogi przed podaniem.

Porcja dla:

8 osób