Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
385 min.

Nazwę tego popularnego w Walii pieczywa można przetłumaczyć jako “nakrapiany chleb”. W cieście tkwią kawałki suszonych owoców. Dzięki namoczeniu w herbacie są one bardzo soczyste, więc przedłużają świeżość chlebka. Najlepiej smakuje pokrojony na grube kromki posmarowany masłem lub serkiem.

Składniki:

  • 2 torebki herbaty
  • 330 ml wrzątku
  • 225 g mieszanki suszonych owoców
  • 170 g mąki białej
  • 170 g mąki razowej

Przygotowanie:

1Włożyć herbatę w torebkach do żaroodpornego dzbanka z podziałką i wlać 330 ml wrzątku. Zamieszać i odstawić na 3-4 minuty, by się zaparzyła. Wrzucić suszone owoce do miski. Wyjąć torebki z dzbanka i wycisnąć. Wlać napar do miski z owocami. Przykryć i odstawić przynajmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Nasmarować dużą keksówkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Przesiać do miski oba gatunki mąki, proszek do pieczenia i mielone przyprawy korzenne. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Wsypać cukier i wymieszać.

3Dodać do mąki owoce razem z płynem i jajko. Lekko wymieszać owoce z jajkiem, a potem starannie wyrobić z suchymi składnikami. Ciasto powinno być rzadkie, żeby spływało z łyżki. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżeczki gorącej wody.

4Przełożyć ciasto łyżką do przygotowanej blachy i wyrównać. Piec 1¼ godziny, aż bochenek wyrośnie, stwardnieje, popęka na środku i przyrumieni się. Jeśli będzie się zbytnio rumienić, przykryć luźno folią aluminiową na ostatnie 20 minut pieczenia.

5Odstawić ciasto w blasze na 5 minut, żeby przestygło, a potem wyłożyć na metalową kratkę, by ostygło całkowicie. Chlebek smakuje najlepiej w dzie�� lub dwa po upieczeniu. Można go przechowywać do 5 dni w chłodnym miejscu, w foliowej torebce.

Porcja dla:

1 osoby