10 min.
75 min.
385 min.
Nazwę tego popularnego w Walii pieczywa można przetłumaczyć jako “nakrapiany chleb”. W cieście tkwią kawałki suszonych owoców. Dzięki namoczeniu w herbacie są one bardzo soczyste, więc przedłużają świeżość chlebka. Najlepiej smakuje pokrojony na grube kromki posmarowany masłem lub serkiem.
Składniki:
- 2 torebki herbaty
- 330 ml wrzątku
- 225 g mieszanki suszonych owoców
- 170 g mąki białej
- 170 g mąki razowej
Przygotowanie:
1Włożyć herbatę w torebkach do żaroodpornego dzbanka z podziałką i wlać 330 ml wrzątku. Zamieszać i odstawić na 3-4 minuty, by się zaparzyła. Wrzucić suszone owoce do miski. Wyjąć torebki z dzbanka i wycisnąć. Wlać napar do miski z owocami. Przykryć i odstawić przynajmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Nasmarować dużą keksówkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Przesiać do miski oba gatunki mąki, proszek do pieczenia i mielone przyprawy korzenne. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Wsypać cukier i wymieszać.
3Dodać do mąki owoce razem z płynem i jajko. Lekko wymieszać owoce z jajkiem, a potem starannie wyrobić z suchymi składnikami. Ciasto powinno być rzadkie, żeby spływało z łyżki. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżeczki gorącej wody.
4Przełożyć ciasto łyżką do przygotowanej blachy i wyrównać. Piec 1¼ godziny, aż bochenek wyrośnie, stwardnieje, popęka na środku i przyrumieni się. Jeśli będzie się zbytnio rumienić, przykryć luźno folią aluminiową na ostatnie 20 minut pieczenia.
5Odstawić ciasto w blasze na 5 minut, żeby przestygło, a potem wyłożyć na metalową kratkę, by ostygło całkowicie. Chlebek smakuje najlepiej w dzie�� lub dwa po upieczeniu. Można go przechowywać do 5 dni w chłodnym miejscu, w foliowej torebce.
Porcja dla:
1 osoby