10 min.
10 min.
20 min.
Pizza bez dodatku drożdży, na cienkim cieście, smażona na patelni w kilka minut! Można użyć ulubionych dodatków, najlepiej smakuje z pieczarkami i szynką, albo ze smażonym mięsem mielonym z cebulą.
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany
- 4 łyżki majonezu
- 2/3 szklanki mąki (8-10 łyżek)
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Przygotować ciasto: lekko roztrzepać jajka, dodać śmietanę i majonez, dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać szczyptę soli (można też dodać szczyptę cukru).
2Pokroić w plasterki pomidora i kiełbasę. Zetrzeć ser.
3Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Wlać cienką warstwę ciasta i od razu zmniejszyć ogień na dość mały. Jeśli patelnia jest mała, trzeba będzie ciasto podzielić na dwie części.
4Posmarować ciasto po wierzchu keczupem i majonezem, położyć plasterki szynki, pomidorów i inne dodatki wedle uznania. Posypać serem.
5Przykryć patelnię i smażyć przez kilka minut, aż ser się roztopi. Jeśli ciasto nie jest jeszcze gotowe a ser już się porządnie stopił, można zwiększyć ogień na kilka sekund, a następnie wyłączyć go zupełnie, ale pizzę zostawić jeszcze na kilka minut pod przykryciem.
Porcja dla:
4 osób