Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Wegetariańska zapiekanka makaronowa z brokułem i pomidorami. Dla urozmaicenia smaku można dodać inne warzywa np. paprykę lub pieczarki. Porcja dla 4-5 osób.

Składniki:

  • 200 g brokułów
  • 125 g makaronu spaghetti
  • 3 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki

Przygotowanie:

1Brokuła podzielić na różyczki, a łodygi pokroić w plasterki. Warzywo zblanszować przez 5 minut w gorącej wodzie, a następnie zahartować i dokładnie odcedzić.

2Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

3Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, wypestkować i pokroić w grubą kostkę.

4Brokuła, pomidora, ostudzony makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać. Masę makaronową doprawić solą, pieprzem i papryką.

5Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

6Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej o wymiarach 25cm x 25cm.

7Jajka wymieszać z mlekiem i startym żółtym serem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polać zapiekankę i zapiekać przez około 40 minut.

Porcja dla:

5 osób