20 min.
40 min.
60 min.
Wegetariańska zapiekanka makaronowa z brokułem i pomidorami. Dla urozmaicenia smaku można dodać inne warzywa np. paprykę lub pieczarki. Porcja dla 4-5 osób.
Składniki:
- 200 g brokułów
- 125 g makaronu spaghetti
- 3 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
Przygotowanie:
1Brokuła podzielić na różyczki, a łodygi pokroić w plasterki. Warzywo zblanszować przez 5 minut w gorącej wodzie, a następnie zahartować i dokładnie odcedzić.
2Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
3Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, wypestkować i pokroić w grubą kostkę.
4Brokuła, pomidora, ostudzony makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać. Masę makaronową doprawić solą, pieprzem i papryką.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
6Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej o wymiarach 25cm x 25cm.
7Jajka wymieszać z mlekiem i startym żółtym serem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polać zapiekankę i zapiekać przez około 40 minut.
Porcja dla:
5 osób