Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Moja mama często robiła tego kurczaka, kiedy byłam dzieckiem, a mi on nadal smakuje! Sos pasuje świetnie do puree ziemniaczanego lub ryżu.
Składniki:
- 1/4 szklanki (60 ml) musztardy
- 1/4 szklanki (50 g) cukru
- 1/4 szklanki (60 ml) sosu sojowego
- 1/4 szklanki (60 ml) octu 5%
- 1 szklanka (235 ml) keczupu
- 1 szklanka (235 ml) wody
- 1 kurczak (ok. 1,3 kg) podzielony na mniejsze kawałki
Przygotowanie:
1W średnim garnku wymieszać musztardę z cukrem, sosem sojowym, octem, keczupem i wodą (dokładnie w takiej kolejności). Doprowadzić do wrzenia.
2Dodać kurczaka i zmniejszyć ogień. Przykryć garnek, ale zostawić szczelinę. Gotować na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż kurczak się ugotuje, a wyciekające z niego soki będą przezroczyste.
Porcja dla:
4 osób