Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Moja mama często robiła tego kurczaka, kiedy byłam dzieckiem, a mi on nadal smakuje! Sos pasuje świetnie do puree ziemniaczanego lub ryżu.

Składniki:

  • 1/4 szklanki (60 ml) musztardy
  • 1/4 szklanki (50 g) cukru
  • 1/4 szklanki (60 ml) sosu sojowego
  • 1/4 szklanki (60 ml) octu 5%
  • 1 szklanka (235 ml) keczupu
  • 1 szklanka (235 ml) wody
  • 1 kurczak (ok. 1,3 kg) podzielony na mniejsze kawałki

Przygotowanie:

1W średnim garnku wymieszać musztardę z cukrem, sosem sojowym, octem, keczupem i wodą (dokładnie w takiej kolejności). Doprowadzić do wrzenia.

2Dodać kurczaka i zmniejszyć ogień. Przykryć garnek, ale zostawić szczelinę. Gotować na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż kurczak się ugotuje, a wyciekające z niego soki będą przezroczyste.

Porcja dla:

4 osób