Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Gotowana, smażona, zapiekana z chrzanem i musztardą… a może by tak w sosie śmietanowym i z zielonym groszkiem?

Składniki:

  • 600 g parzonej białej kiełbasy
  • 250 g pieczarek
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 120 g mrożonego zielonego groszku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Białą kiełbasę gotować we wrzątku przez 10 minut.

2Przygotować sos: pieczarki umyć i pokroić w plasterki, następnie podsmażyć na oleju.

3Podsmażone pieczarki obsypać mąką, zalać śmietaną i zagotować.

4Do zagotowanej śmietany dodać zielony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem, i zostawiamy na małym ogniu, gotując przez 2-3 minuty.

5Kiełbasę wyjąć z wrzątku, pokroić na grube plastry i włożyć do sosu. Wszystko razem delikatnie wymieszać.

6Podawać z pieczywem.

Porcja dla:

4 osób