Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
225 min.

Mój przepis na tradycyjny polski bigos składa się z wieprzowiny, kiełbasy i kapusty (świeżej i kiszonej). Najpierw go duszę, a potem piekę w żeliwnej brytfance, aby smaki się dobrze przegryzły. Świetny podczas zimy. Warto mu poświęcić trochę czasu!

Składniki:

  • 2 grube plasterki boczku wędzonego
  • 500 g kiełbasy, pokrojonej w 1 cm kawałki
  • 500 g mięsa duszonego wieprzowego, pokrojonego w kostkę
  • 30 g (1/4 szkl.) mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 150 g świeżych grzybów, pokrojonych w plasterki
  • 350 g świeżej kapusty, posiekanej
  • 450 g kapusty kiszonej, wypłukanej i dobrze odsączonej
  • 60 ml (1/4 szkl.) czerwonego wina wytrawnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suchej bazylii

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175°C.

2Podgrzać duży garnek na średnim ogniu. Dodać boczek i kiełbasę. Gotować i mieszać, aż z boczku wytopi sie tłuszcz, a kiełbasa się lekko zarumieni. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i przenieść do dużego garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego.

3Obtoczyć lekko kostki mięsa wieprzowego mąką i smażyć w tłuszczu z boczku na średnim ogniu do uzyskania złoto-brązowego koloru. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieść mięso wieprzowe do garnka żeliwnego. Dodać czosnek, cebulę, marchew, świeże grzyby, kapustę świeżą i kiszoną. Zmniejszyć ogień. Gotować i mieszać, aż marchewka będzie miękka, około 10 minut. Nie należy dopuścić, aby warzywa się zrumieniły.

4Dodać czerwone wino i mieszać, aby poodklejać wszystkie cząstki, które przykleiły się do dna garnka. Doprawić liściem laurowym, bazylią, majerankiem, papryką, solą, pieprzem, kminkiem i papryką cayenne. Gotować przez chwilę.

5Dodać suszone grzyby, sos pikantny, sos Worcestershire, bulion wołowy, koncentrat pomidorowy i pomidory. Wymieszać. Podgrzać tylko do momentu wrzenia. Przelać wszystkie warzywa i sok do garnka z mięsem. Przykryć pokrywką.

6Piec w nagrzanym piekarniku przez 2,5 do 3 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie.

Porcja dla:

10 osób