45 min.
180 min.
225 min.
Mój przepis na tradycyjny polski bigos składa się z wieprzowiny, kiełbasy i kapusty (świeżej i kiszonej). Najpierw go duszę, a potem piekę w żeliwnej brytfance, aby smaki się dobrze przegryzły. Świetny podczas zimy. Warto mu poświęcić trochę czasu!
Składniki:
- 2 grube plasterki boczku wędzonego
- 500 g kiełbasy, pokrojonej w 1 cm kawałki
- 500 g mięsa duszonego wieprzowego, pokrojonego w kostkę
- 30 g (1/4 szkl.) mąki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 150 g świeżych grzybów, pokrojonych w plasterki
- 350 g świeżej kapusty, posiekanej
- 450 g kapusty kiszonej, wypłukanej i dobrze odsączonej
- 60 ml (1/4 szkl.) czerwonego wina wytrawnego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suchej bazylii
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175°C.
2Podgrzać duży garnek na średnim ogniu. Dodać boczek i kiełbasę. Gotować i mieszać, aż z boczku wytopi sie tłuszcz, a kiełbasa się lekko zarumieni. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i przenieść do dużego garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego.
3Obtoczyć lekko kostki mięsa wieprzowego mąką i smażyć w tłuszczu z boczku na średnim ogniu do uzyskania złoto-brązowego koloru. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieść mięso wieprzowe do garnka żeliwnego. Dodać czosnek, cebulę, marchew, świeże grzyby, kapustę świeżą i kiszoną. Zmniejszyć ogień. Gotować i mieszać, aż marchewka będzie miękka, około 10 minut. Nie należy dopuścić, aby warzywa się zrumieniły.
4Dodać czerwone wino i mieszać, aby poodklejać wszystkie cząstki, które przykleiły się do dna garnka. Doprawić liściem laurowym, bazylią, majerankiem, papryką, solą, pieprzem, kminkiem i papryką cayenne. Gotować przez chwilę.
5Dodać suszone grzyby, sos pikantny, sos Worcestershire, bulion wołowy, koncentrat pomidorowy i pomidory. Wymieszać. Podgrzać tylko do momentu wrzenia. Przelać wszystkie warzywa i sok do garnka z mięsem. Przykryć pokrywką.
6Piec w nagrzanym piekarniku przez 2,5 do 3 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Porcja dla:
10 osób