30 min.
30 min.
140 min.
Te słodkie bułeczki z nadzieniem cynamonowym to zawsze hit, smakują małym i dużym o każdej porze dnia.
Składniki:
- 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka soli
- 6,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać drożdże z cukrem i wodą. Dodać sól i 2 szklanki mąki. Miksować przez 2 minuty. Dodać jajka i olej, zmiksować. Dodać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
2Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
3W osobnej miseczce wymieszać cukier z cynamonem i odstawić.
4Ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować w wałek i obtoczyć w cukrze i cynamonie. Układać w natłuszczonej formie o wymiarach 23×12 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
6Piec przez 30 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
12 osób