Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
140 min.

Te słodkie bułeczki z nadzieniem cynamonowym to zawsze hit, smakują małym i dużym o każdej porze dnia.

Składniki:

  • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
  • 6,5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać drożdże z cukrem i wodą. Dodać sól i 2 szklanki mąki. Miksować przez 2 minuty. Dodać jajka i olej, zmiksować. Dodać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.

2Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.

3W osobnej miseczce wymieszać cukier z cynamonem i odstawić.

4Ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować w wałek i obtoczyć w cukrze i cynamonie. Układać w natłuszczonej formie o wymiarach 23×12 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

5Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.

6Piec przez 30 minut na złoty kolor.

Porcja dla:

12 osób