60 min.
15 min.
135 min.
Wspaniały i nietrudny przepis na cynamonowe bułeczki z lukrem lub z kremem z serka śmietankowego. Spróbuj koniecznie!
Składniki:
- 1 szklanka (235 ml) ciepłego mleka
- 2 jajka o temperaturze pokojowej
- 75 g margaryny, stopionej
- 4,5 szklanki (615 g) mąki chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki (100 g) cukru
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 szklanka (200 g) brązowego cukru
- 2,5 łyżki cynamonu
- 75 g miękkiego masła
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki na ciasto umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie „ciasto” i nacisnąć przycisk „start”.
2Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę, przykryć i odstawić na 10 minut.
3Wymieszać cukier z cynamonem.
4Ciasto rozwałkować na duży prostokąt (ok. 40×50 cm). Posmarować masłem i posypać mieszanką cukru z cynamonem. Zwinąć w rulon i pokroić na 12 kawałków. Ułożyć plasterki ciasta na lekko natłuszczonej blaszce, przykryć i odstawić na 30 minut.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
6Piec przez 15 minut aż bułeczki się zrumienią.
7W międzyczasie utrzeć serek z masłem, cukrem, wanilią i solą na gęsty krem. Ilość cukru dostosować do upodobań, dodając po trochu. Ciepłe bułeczki posmarować kremem i podawać.
8Można też przygotować zwykły lukier mieszając kilka kropel soku z cytryny z cukrem pudrem (aż do uzyskania pożądanej konsystencji) i tym polać bułeczki.
Porcja dla:
12 osób