Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
135 min.

Wspaniały i nietrudny przepis na cynamonowe bułeczki z lukrem lub z kremem z serka śmietankowego. Spróbuj koniecznie!

Składniki:

  • 1 szklanka (235 ml) ciepłego mleka
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 75 g margaryny, stopionej
  • 4,5 szklanki (615 g) mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 szklanka (200 g) brązowego cukru
  • 2,5 łyżki cynamonu
  • 75 g miękkiego masła

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki na ciasto umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie „ciasto” i nacisnąć przycisk „start”.

2Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę, przykryć i odstawić na 10 minut.

3Wymieszać cukier z cynamonem.

4Ciasto rozwałkować na duży prostokąt (ok. 40×50 cm). Posmarować masłem i posypać mieszanką cukru z cynamonem. Zwinąć w rulon i pokroić na 12 kawałków. Ułożyć plasterki ciasta na lekko natłuszczonej blaszce, przykryć i odstawić na 30 minut.

5Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

6Piec przez 15 minut aż bułeczki się zrumienią.

7W międzyczasie utrzeć serek z masłem, cukrem, wanilią i solą na gęsty krem. Ilość cukru dostosować do upodobań, dodając po trochu. Ciepłe bułeczki posmarować kremem i podawać.

8Można też przygotować zwykły lukier mieszając kilka kropel soku z cytryny z cukrem pudrem (aż do uzyskania pożądanej konsystencji) i tym polać bułeczki.

Porcja dla:

12 osób