30 min.
30 min.
80 min.
Wspaniałe, domowe bułeczki. Zdrowe drożdżowe ciasto z pysznym nadzieniem owocowym – przez cały rok mogą to być jabłka, a w sezonie jagody, maliny, wiśnie, czy jeżyny.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 200 g cukru
- 80 g drożdży
- 6 żółtek
- 2 szklanki mleka
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
- 3 łyżki maku do posypania po wierzchu bułeczek
Przygotowanie:
1Zrobić rozczyn drożdżowy – pokruszone drożdże rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i parę łyżek mąki – dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 5 minut.
2Żółtka ubić z cukrem.
3Do przesianej mąki dodać rozczyn, ubite żółtka i resztę ciepłego mleka.
4Zarobić ciasto ręką, a jak będzie już w miarę jednolite dolewać po trochę oleju, cały czas energicznie je wyrabiając.
5Po dodaniu oleju i dokładnym wyrobieniu przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
6W zależności od nadzienia przygotować owoce – jabłka pokroić w słupki, wiśnie wydrylować. Jeśli chcemy słodszą wersję – do owoców można dodać trochę cukru.
7Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C
8Odrywać małe kawałki ciasta, do środka wkładać po łyżce owoców i formować kulki.
9UWAGA! Blaszkę postawić w ciepłym miejscu, by w miarę układania bułeczek ciasto się nie przeziębiło.
10Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
11Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.
Porcja dla:
25 osób