Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
80 min.

Wspaniałe, domowe bułeczki. Zdrowe drożdżowe ciasto z pysznym nadzieniem owocowym – przez cały rok mogą to być jabłka, a w sezonie jagody, maliny, wiśnie, czy jeżyny.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 200 g cukru
  • 80 g drożdży
  • 6 żółtek
  • 2 szklanki mleka
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
  • 3 łyżki maku do posypania po wierzchu bułeczek

Przygotowanie:

1Zrobić rozczyn drożdżowy – pokruszone drożdże rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i parę łyżek mąki – dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 5 minut.

2Żółtka ubić z cukrem.

3Do przesianej mąki dodać rozczyn, ubite żółtka i resztę ciepłego mleka.

4Zarobić ciasto ręką, a jak będzie już w miarę jednolite dolewać po trochę oleju, cały czas energicznie je wyrabiając.

5Po dodaniu oleju i dokładnym wyrobieniu przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

6W zależności od nadzienia przygotować owoce – jabłka pokroić w słupki, wiśnie wydrylować. Jeśli chcemy słodszą wersję – do owoców można dodać trochę cukru.

7Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C

8Odrywać małe kawałki ciasta, do środka wkładać po łyżce owoców i formować kulki.

9UWAGA! Blaszkę postawić w ciepłym miejscu, by w miarę układania bułeczek ciasto się nie przeziębiło.

10Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.

11Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.

Porcja dla:

25 osób