Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
110 min.

Pyszne bułeczki drożdżowe o maślanym smaku. Proste w przygotowaniu i niesamowicie puszyste. Doskonałe na śniadanie.

Składniki:

  • 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży
  • 1 i 1/4 szklanki (300 ml) ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła, stopionego i ostudzonego

Przygotowanie:

1W małej miseczce rozpuścić drożdże z cukrem w mleku. Do osobnej miski przesiać mąkę i sól, a następnie dodać ostudzone masło.

2Do mąki dodać mieszaninę z drożdżami i wyłożyć całość na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 45 minut, aby wyrosło.

3Stolnicę posypać świeżą porcją mąki i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Uformować z niego 9 kulek. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką i włożyć do niej 9 kulek ciasta. Przykryć i odstawić na ok. 15 minut, aby ponownie wyrosły. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.

4Piec przez 15-20 minut, aż bułki się przyrumienią. Rozkrawać i podawać na ciepło.

Porcja dla:

9 osób