90 min.
18 min.
108 min.
Gdy wydajemy przyjęcie, podajmy własnoręcznie upieczone bułeczki, które staną się przebojem bufetu. Upieczmy je poprzedniego dnia, a przed podaniem odgrzejmy w piekarniku.
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 220–280 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- 42 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
Przygotowanie:
1Zmieszać w misce mąkę, sól, olej, pieprz i startą gałkę muszkatołową. Podgrzać mleko do letniej temperatury, dodać drożdże, cukier i jajko, dokładnie wymieszać i wlać do miski.
2Zawartość miski wyrobić mikserem, tak żeby powstało lepkie ciasto. Przykryć ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
3Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Wyrobić ciasto ręcznie na posypanym mąką blacie, zagniatając i uderzając przez 10 minut. Uformować z niego wałek i podzielić na 20 jednakowych części. Formować z nich precle, okrągłe bułeczki lub niewielkie obwarzanki i układać na blachach.
4Rozbełtać żółtko z mlekiem i posmarować pieczywo. Posypać solą gruboziarnistą, kminkiem i makiem. Większe bułeczki nadkroić z wierzchu na krzyż. Nakryć i zostawić na 30 minut, żeby wyrosły. Nagrzać piekarnik do 200°C.
5Wkładać blachy pojedynczo do rozgrzanego piekarnika i piec 15–18 minut. Ostudzić nieco na drucianej podstawce i podawać, gdy pieczywo będzie jeszcze ciepłe.
Porcja dla:
20 osób