15 min.
20 min.
35 min.
Bułka tarta domowej roboty jest bardziej aromatyczna niż ta ze sklepu, no i oczywiście dzięki niej nie wyrzucamy resztek pieczywa, nie wydając też pieniędzy na wersję sklepową. Dodatek przypraw sprawia, że potrawy są bardziej smakowite!
Składniki:
- 6 kromek czerstwego, białego chleba
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Jeśli chleb nie jest czerstwy, należy kromki chleba ułożyć na dużej blasze do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
2Skręcić piekarnik do 150 stopni C.
3Kromki chleba pokroić w kostkę.
4Kostki chleba włożyć do blendera. Zmiksować (na początku pulsacyjnie), aż pozostaną okruchy.
5Rozsypać okruchy równomiernie na blachy do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10 minut. Można w międzyczasie je przemieszać.
6Wysuszone w piekarniku okruchy przestudzić, a następnie wsypać z powrotem do blendera. Dodać przyprawy i miksować, aż wszystko się dobrze wymiesza.
7Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Porcja dla:
1 osoby