Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Bułka tarta domowej roboty jest bardziej aromatyczna niż ta ze sklepu, no i oczywiście dzięki niej nie wyrzucamy resztek pieczywa, nie wydając też pieniędzy na wersję sklepową. Dodatek przypraw sprawia, że potrawy są bardziej smakowite!

Składniki:

  • 6 kromek czerstwego, białego chleba
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Jeśli chleb nie jest czerstwy, należy kromki chleba ułożyć na dużej blasze do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

2Skręcić piekarnik do 150 stopni C.

3Kromki chleba pokroić w kostkę.

4Kostki chleba włożyć do blendera. Zmiksować (na początku pulsacyjnie), aż pozostaną okruchy.

5Rozsypać okruchy równomiernie na blachy do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10 minut. Można w międzyczasie je przemieszać.

6Wysuszone w piekarniku okruchy przestudzić, a następnie wsypać z powrotem do blendera. Dodać przyprawy i miksować, aż wszystko się dobrze wymiesza.

7Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Porcja dla:

1 osoby