Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ta pieczeń jest pełna warzyw: marchewki i szpinaku. Do tego jajka na twardo, szynka parmeńska i ser provolone i danie na specjalną okazję gotowe!

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

1W osolonej wodzie ugotować marchewkę w całości, aż będzie miękka, ale wciąż jędrna. Odłożyć na bok.

2W oddzielnym garnku ugotować szpinak. Odcedzić i odstawić.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.

4W misce wymieszać mięso z jajkiem, bułką tartą i parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić rękami na jednolitą masę i przełożyć na stolnicę. Uformować płat o grubości 5 cm.

5Wzdłuż mięsa przez środek układać warstwami szynkę, ser, szpinak, marchewkę i jajka. Ostrożnie zrolować mięso tak, aby nadzienie znalazło się w środku. Jest to trudne, ale do zrobienia.

6Klops przełożyć do naczynia a na wierzchu ułożyć plasterki pancetty.

7Piec przez 25 minut. W połowie pieczenia polać winem.

Porcja dla:

6 osób