25 min.
35 min.
60 min.
Ta pieczeń jest pełna warzyw: marchewki i szpinaku. Do tego jajka na twardo, szynka parmeńska i ser provolone i danie na specjalną okazję gotowe!
Składniki:
- 1 duża marchewka
- 100 g mrożonego szpinaku
- 600 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
1W osolonej wodzie ugotować marchewkę w całości, aż będzie miękka, ale wciąż jędrna. Odłożyć na bok.
2W oddzielnym garnku ugotować szpinak. Odcedzić i odstawić.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
4W misce wymieszać mięso z jajkiem, bułką tartą i parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić rękami na jednolitą masę i przełożyć na stolnicę. Uformować płat o grubości 5 cm.
5Wzdłuż mięsa przez środek układać warstwami szynkę, ser, szpinak, marchewkę i jajka. Ostrożnie zrolować mięso tak, aby nadzienie znalazło się w środku. Jest to trudne, ale do zrobienia.
6Klops przełożyć do naczynia a na wierzchu ułożyć plasterki pancetty.
7Piec przez 25 minut. W połowie pieczenia polać winem.
Porcja dla:
6 osób